Mijn eerste jaar in Mechelen.

16 mei 2019 mijn allereerste dag open in Mechelen.

Zo spannend!  Ik ben zo opgewonden.  Ik moet nu zorgen dat ik mijn draai kan vinden in de gloednieuwe winkel, nieuwe locatie, allemaal nieuwe gezichten.  Ik ben waarachtig zenuwachtig, precies een ‘bleuke’ telkens er een klant binnen komt.  Ik moet mezelf regelmatig aanmanen kalm te blijven en mezelf eraan herinneren dat ik al 24 jaar bezig ben.  Ik denk dat het vooral komt omdat ik niks weet liggen en alles nog moet zoeken.  Ik heb geen openingsfeest gedaan.  Ik zag dat niet zitten met de nieuwe plek en veiligheid, maar niet getreurd, volgend jaar doe ik weer een feestje, k ben dan tenslotte 25 jaar bezig.  Niet lang na de opening volgen de eerste verkopen.  Ik ben super blij.   Er komt regelmatig volk binnen die ook iets kopen.  Wat me vooral bij blijft van die eerste maand is de hoeveelheid volk die aan de etalage blijft staan kijken.  (Ik hoopte op meer zichtbaarheid, gelukt zou ik zeggen 🙂 ) Zo leuk.

Juni 2019  Mijn eerste kopende toeristen.  Zo leuk.  Een handgemaakte halsketting in zilver mijn ontwerp, mijn werk gaat mee in de reiskoffer naar Australië…  Ik vind dit zo leuk.  Jammer dat ik geen selfie gevraagd heb aan die mensen 😉

Zilveren acupunctuur naalden gemaakt voor een dame die deze schenkt aan haar vader in Ierland.  Leuk.  Ik heb het gevoel dat er nog wel meer van mijn creaties naar het buitenland zullen gaan.  Zoveel toeristen die Mechelen bezoeken!

Augustus 2019

Veel werk gemaakt om de webshop in twee talen te zetten.  Betaaltool PayPal aangemaakt ik ben er helemaal klaar voor.

September 2019

Controle van FOD!  Alles in de winkel is in orde, maar de webshop niet.  Blijkbaar ben ik volgens de Belgische wet verplicht verkopen die via de webshop gaan tot 14 dagen terug te nemen indien klant zich bedenkt of het juweel toch niet zo leuk vind zelfs al zijn ze gedragen.   Ik heb niet veel goesting om al dat gedoe.  Vraag beetje bedenktijd om te zien of ik mijn verkoopsvoorwaarden ga aanpassen en hoe ik het administratief allemaal ga moeten bijhouden.  Verkoop via site, opsturen klant, klant ontvangt juweel (draagt het of niet? hoe ga ik dat controleren???) stuurt juweel terug, ik moet terugbetaling organiseren juweel weer  verkoop-klaar maken en terug in stock zetten.  Lijkt me allemaal nogal veel gedoe.

Ik besluit de online verkoop te sluiten.   Dju al dat werk voor niks.

Oktober 2019

Aanloop feestdagen, bedenken hoe ik mijn etalages ga maken.  Nodige bestellingen doen: verpakking, versiering, geschenkjes voor klanten.  Noodlot slaat ff toe, met mijn vinger tussen de kluis gezeten. Klanten moeten wat meer geduld hebben nu.

 

 

 

 

 

Ik kom er nog goed vanaf.  Vijf dagen spalk, niets gebroken.  Gewoon blauwe/pijnlijke vinger/nagel…  oef.

November 2019

Tweede keer prijs, alles draait.  Paar nachtjes ziekenhuis,

 

 

 

 

 

Alles wordt nagekeken, blijkt vertigo te zijn.  Een verstoring van mijn evenwichtsorgaan.  Moet vanzelf weer overgaan volgens de dokter.   Na een weekje ziekenhuis kom ik weer naar de winkel, rustig aan met de trein.  Na een paar dagen gaat het alweer beter, ik kan weer autorijden.  Mijn werk lijdt er niet onder gelukkig.  Ik schroef wel wat activiteiten terug zodat ik het wat rustig aan kan doen.  ’t is heel veel geweest ’t laatste jaar.

December 2019

Top maand, winkel stemmig versieren met lichtjes en kerstboom.  Pakjes voor de klanten liggen klaar.  Juwelen liggen te blinken in de etalage.  Ik heb ook allemaal mini tafereeltjes gemaakt. Dat presenteert ook leuk.  Verkoop vlot ook aardig.  Zo content dat mensen kopen en terug komen.  Veel verliefde zielen over de vloer gehad voor verlovingsringen, hopelijk komen ze volgend jaar terug om trouwringen te kiezen.

Ik ben alvast heel dankbaar voor alles wat ik heb kunnen realiseren dit jaar.

Bedankt lieve klanten voor jullie vertrouwen.   Ik ben nog open tot en met zondag 29 december en dan knijp ik er even tussen uit om mijn batterijen op te laden.

Fijn eindejaar en tot in 2020!

2020

Januari en februari waren gewone rustige maanden zonder uitschieters.  Ik begin al wat plannen te maken om mijn 25ste verjaardag te vieren met klanten begin april.

Maart 2020

De wereld staat op zijn kop.  Zaterdag 14-3-20 verplichte sluiting.  De regering laat weten dat de niet essentiële winkels drie opeenvolgende zaterdag verplicht moeten sluiten.   Ik zit er wat  verweesd en knock-out bij.  Kan het niet geloven dat zoiets verplicht wordt.

Er was sprake van een virus een soort griepje, geen kat die begrijpt waarom je de winkel moet sluiten.  Elk jaar sterven mensen door de griep, toch?  Is er iets wat ze ons niet vertellen??

Op dinsdagavond vernemen we via een persconferentie van onze tijdelijke regering dat alle niet essentiële winkels volledig moeten sluiten tot 5 april.   Eerste reactie ongeloof beetje rebellie ook.  Waarom moeten wij sluiten ik heb geen tientallen klanten per dag over de vloer.   De eerste tranen komen ook, wat nu gedaan.  Geen werk, geen inkomen, net geïnvesteerd…

De volgende dagen beleef ik als in een sciencefiction film.  Er is een pandemie uitgebroken: covid-19 maakt overal ter wereld slachtoffers en ons beleid doet wat het kan om de verspreiding te vertragen.   Het gaat razend snel nu, elke dag andere maatregelen en je denkt bij  jezelf ’t is toch erger dan een griepje.

Ach een ondernemer kan niet gewoon zomaar thuis zitten met een boek en een glaasje wijn.  Ik begin eindelijk mijn achterstand in de digitale wereld wat bij te werken.  Ik fiets dagelijks naar de winkel, breng juwelen mee om thuis te fotograferen en ik maak werk van digitale zichtbaarheid.  Ik maak facebook en Instagram berichtjes.  Probeer op deze manier in contact te blijven met mijn klanten.   Wat wel succesvol bleek te zijn.  Enkele klanten hebben hun droom juweel gespot en hebben geduldig gewacht tot we weer mochten werken om deze te komen bestellen of kopen.  Ik ben content. 🙂

4 mei 2020

De eerste fase van het exit plan gaat in voege.  Hopelijk zorgt dit niet voor een nieuwe verhoging van patiëntopnames in de ziekenhuizen zodat volgende week in fase 1b de winkels weer open mogen.  Ondertussen blijf ik zoveel mogelijk foto’s van mijn juwelen die nu veilig en wel in de safe zitten, te posten online.  Online verkoop zit er nu toe niet in.  Er zijn wel veel leuke reacties gekomen op de foto’s.

Het is de eerste keer in 25 jaar goudsmid dat ik 8 weken gesloten ben en dus geen inkomen heb.  Ik kijk echt uit naar de periode om weer vol aan de slag te gaan.  Ik ben helemaal uitgerust en bij gelezen 🙂

7 mei 2020

GOED NIEUWS

Winkels mogen weer de deuren openen vanaf 11 mei 2020.  Je bent van harte welkom, ik heb jullie gemist.

Enkele regels moeten we nog wel in acht nemen want het virus is nog niet weg uit België.  Je draagt geen mondkapje bij het betreden van de winkel (voor mijn veiligheid moet uw gezicht zichtbaar zijn voor de camera’s) voor jou veiligheid zal ik een mondkapje dragen tijdens uw bezoek.  De juwelen worden na elke pas beurt ontsmet in een zeepoplossing in het ultrasoonbad.  Er is handgel beschikbaar om uw handen voor het passen te ontsmetten.  Voor het aannemen van herstellingen zal ik handschoenen dragen.

#Be safe.

Mijn 25 ste verjaardag als goudsmid op 1 april en mijn  eerste verjaardag in Mechelen 16 mei 2020 zijn door de Corona pandemie volledig de mist in gegaan.  Jammer maar uitgesteld is niet verloren.  Hopelijk gaan we snel weer naar het normale leven.  Het is in ieder geval een boeiend jaar geweest.  Het eerste deel van 2020 is heel anders verlopen dan we ooit allemaal hebben kunnen voorspellen.  Ik blijf als ondernemer hoopvol.  Heb net een mooie nieuwe etalagekast gekocht, en binnenkort maak ik de winkel nog meer opvallend met een schermetalage en/of een zonnetent.  Voor de rest heb ik veel inspiratie en veel goesting om weer veel nieuwe mooie juwelen te maken.

Bedankt voor het lezen en het volgen van mijn verhaal.  Wat een jaar!

Kristien Jacobs goudsmid.