Mijn verhaal

Goudsmid Kristien Jacobs aan het werk.

Kristien Jacobs is goudsmid – juweelontwerpster 

Ik heb de opleiding ‘Edelsmeden en juweelontwerpen’ aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen gevolgd.  Deze 6-jarige opleiding in avondschool, na een dagtaak op kantoor, kon ik met succes afronden.  Vanaf dag één, en het volledige eerste jaar was vrij saai, wist ik dat dit mijn dada zou zijn.  In 1995 waagde ik dan de sprong en begon als zelfstandig goudsmid.  De eerste jaren werkte ik vooral voor collega juweliers.  Twee keer per jaar deed ik dan een opendeurdag thuis al dan niet in samenwerking met andere creatievelingen om mijn eigen ontwerpen te kunnen tonen.  Langzaam groeide mijn cliënteel en in 2000 waagde ik mijn tweede sprong en startte ik de atelierwinkel in een groter pand eveneens te Boortmeerbeek.  Zo werd de drempel wat verlaagd.  Nu was ik niet meer die goudsmid achter gesloten deuren maar de goudsmid met winkel en uitstalraam.  In 2006 ontving ik van Zijne Majesteit de Koning de titel en het bronzen erekenteken van Laureaat van de arbeid in de sector Edele metalen en uurwerken.  Een fijne erkenning door het Nationaal Comité, en van de Commissaris-generaal der Regering bij het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid; vakmensen uit de sector.  Trots!   2015 werd ik gevraagd een juweel te ontwerpen voor Marieke Vervoort om het afscheid van haar sportcarrière te vieren in het Nike center in Laakdal.  Met veel plezier heb ik aan deze opdracht gewerkt.  Mijn ontwerp verenigt Marieke’s handbike met het logo van de de Paralympics. Het logo is in de kleuren van haar behaalde medailles: goud, zilver en brons.   2019 Tijd voor een nieuwe sprong en misschien wel de laatste in mijn professionele carrière als goudsmid.  Na veel slapeloze nachten en getwijfel heb ik de knoop doorgehakt en een winkelpand gekocht te Mechelen.  Wel spannend zo’n verhuis van het platteland naar de stad.  Ik hoop op meer zichtbaarheid, meer bekendheid zonder mijn huidig cliënteel te verliezen.  Noteer alvast in uw adresboekje: Onder den Toren nr 8, 2800 Mechelen.  

Over 2020 en 2021 zullen we maar niet te veel vertellen. ’t is wel allemaal bekend coronatoestanden ect…

Service, vakmanschap en kwaliteit zijn belangrijk in mijn  juwelenzaak.  Mijn persoonlijke aanpak ook.  Mijn ontwerpen zijn tijdloos, eenvoudig en hebben meestal een bijzondere structuur en/of verrassende details.  De juwelen zijn vaak door de natuur geïnspireerd.  Ik vind het na al die jaren nog steeds heel boeiend om te zoeken naar de juiste vorm, de juiste spanning in het materiaal om een uniek juweel te ontwerpen en te maken in geel, wit of rosé goud.